Грип

 

1Осінь… Золота пора року. Час, коли вулиці міста хоча б на мить стають схожими на туманний Альбіон. Бабине літо пролетіло непомітно, подарувавши останні моменти, коли випадає можливість помилуватись та поніжитись під теплими промінчиками сонця. Але прийшли дощі, відчутно знизилась температура навколишнього середовища, збільшилась відносна вологість повітря.  Наступила дощова пора грибів, дерева одягли осінні барви.

Більшість представників флори та фауни уже успішно підготувались до змін погодного  фронту.  Генетично закладено так, що біоритми пори року співпадає з біоритмами живих істот. Лише один вид нашої планети, можливо, за рахунок перебування на найвищій сходинці свого розвитку, чого досягнув завдяки тисяч літ складного еволюційного процесу, втратив здатність адаптації до швидких змін природніх умов. Через це людина є доволі чутливою до змін пори року, особливо відчувається восени, яка попереджує усіх про майбутню зиму.

Саме на цей прекрасний час і припадає підйом серйозної захворюваності на гострі інфекційні респіраторні захворювання. Знижений імунітет, на що впливають: осіння депресія, стрес під час навчання та роботи, авітаміноз, недосипання, постійна втома, у поєднанні з шикарними умовами для процвітання вірусних інфекцій може мати невелику епідемію як наслідок.

З-поміж усіх вірусів, що викликають застуду, безумовно є вірус грипу, що належить до  родини РНК-вірусів ортоміксовірусів. Грип – це інфекція верхніх дихальних шляхів, що обов’язково супроводжується клінічно вираженими гарячковим та інтоксикаційним симптомами.

Клінічна картина :

–         Сильна головна біль;

–         Нежить;

–         Висока  температура;

–         Біль/ломота у м’язах та суглобаг;

–         Біль у горлі та кашель.

При появі даних симптомів рекомендовано залишитьсь дома, влаштувавши собі постільний режим, побільше пити рідини. По можливості викликати лікаря додому або відвідати поліклініку. Потрібно максимально обмежити коло доступу людей до себе, оскільки вірус має високий ступінь вірулентності, а отже, існує ризик викликати епідемію. При підвищені температури тіла вище 38.8 °С слід негайно викликати швидку допомогу. 

         У разі, якщо дані симптому з’явились у дитини – необхідно обов’язково звернутись до лікаря, найоптимальнішим варіантом є виклик педіатра. Краще скористатись можливістю виклику педиатра додому, оскільки це вбереже малюка від інших негативних впливів, які можуть очікувати Вас у дорозі.

І наостанок : самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров’я.

 

 

Дата публикации: Октябрь 16, 2013